AB-coaching: samen met lndufarm werken aan minder antibiotica en betere resultaten
In de hedendaagse pluimveesector worden gezondheid, duurzaamheid en marktvereisten steeds belangrijker. Pluimveehouders weten als geen ander dat verantwoord antibioticagebruik niet enkel een maatschappelijke noodzaak is, maar ook rechtstreeks impact heeft op de waarde en afzetbaarheid van hun product. lndufarm, specialist in producten en diensten die de hygiënestatus op veehouderijen verbeteren, zet zich actief in om bedrijven te ondersteunen via kennis, producten en begeleiding. In het kader van die missie nam lndufarm contact met de huidige AB-coaches, waaruit onderstaand gesprek met Joy, adviseur pluimvee bij lndufarm, en Tommy Van Limbergen, Europees specialist pluimvee en erkend AB-coach, voortkwam over het traject dat veehouders helpt om hun antibioticagebruik structureel te verlagen.
Wat is AB-coaching?
AB-coaching is een onderdeel van een verplicht traject
voor pluimveehouders die via het AB-register een 'rood' rapport ontvangen ten gevolge van een langdurig hoog antibioticagebruik. Dit kan ernstige economische gevolgen hebben: bedrijven riskeren immers uitgesloten te worden uit het kwaliteitslastenboek Belplume, waardoor hun kippen moeilijker afzetbaar worden, zeker voor export. "Een rood statuut ondermijnt de waarde van je product aanzienlijk. Zonder label wordt het veel moeilijker om je dieren vlot te verkopen," legt Tommy uit.
Het programma werd opgezet in samenwerking met de overheid en Bel plume en verplicht veehouders om in een dergelijke situatie een erkende AB-coach in te schakelen.
Deze coaches, zoals Tommy, begeleiden bedrijven om hun antibioticaverbruik terug te dringen zonder de productie
in gevaar te brengen.
lndufarm stelt zich actief op om de veehouder te ondersteunen in het kader van hun traject. "We combineren diepgaande expertise met praktische oplossingen die direct toepasbaar zijn op het terrein, van aangepaste reinigings- en ontsmettingsprotocollen, voermanagement en waterbehandelingssystemen tot begeleiding op maat van elk bedrijf," aldus Joy.

Waarom gaat een
ABcoachingstraject van start?
Volgens Tommy is het vaak een combinatie van factoren. ''Je ziet vooral vastgeroeste gewoontes, omdat men het altijd zo heeft gedaan, een stukje bedrijfsblindheid voor een aantal zaken." Daarnaast spelen technische en managementproblemen een rol, zoals slechte waterkwaliteit, onaangepaste ventilatie of hygiëneproblemen. "We zien dagelijks hoe kleine verbeteringen in stalmanagement grote impact kunnen hebben," zegt Tommy.
Door oplossingen aan te bieden zoals o.a. hoogwaardige reinigingsmiddelen, waterzuiveringssystemen en additieven voor een betere darmgezondheid, kan lndufarm veehouders helpen preventieve maatregelen structureel in te bouwen in hun bedrijfsvoering. Soms worden bedrijven getroffen door externe factoren, zoals vertragingen in vergunningen voor stalrenovaties, waardoor infrastructuur niet tijdig vervangen kan worden. "Dan zit je gevangen in een situatie die moeilijk oplosbaar is zonder hulp," aldus Tommy.
Gewoontes doorbreken: een realistische aanpak
Het echte werk begint als de coach met de veehouder rond de tafel zit. "Mijn aanpak is pragmatisch: we richten ons op het reduceren van de pieken en het verbeteren van structurele knelpunten," zegt Tommy. Hij benadrukt dat verandering
vaak klein begint, bijvoorbeeld met het verbeteren van de drinkwaterkwaliteit of strooisel management. We werken bij de coaching ook altijd samen met de bedrijfsdierenarts die
op verschillende vlakken het bedrijf en de achtergrond van bepaalde problemen, kan toelichten.
Een belangrijk aspect is bewustwording. "Sommige veehouders zijn zich niet bewust van de impact van hun routines," vertelt Tommy. "Door eenvoudige zaken te optimaliseren, zoals tijdig en correct reinigen en ontsmetten van de stal en het drinkwatersysteem tijdens leegstand, kan je al een groot verschil maken."
"Voor dergelijke veranderingen is begeleiding en juiste informatie nodig. We maken er dan ook een erezaak van om de juiste producten en installatie uit te tekenen op maat van de veehouderij," zegt Joy. "We bieden een breed gamma van producten en technieken aan, van ontsmettingsmiddelen tot voeradditieven." Zo kunnen veehouders relatief eenvoudig hun antibioticagebruik verlagen. "Het is ook zo dat niet altijd ingrijpende investeringen nodig zijn om beter te draaien," legt Joy uit.
Resultaatgericht werken: van rood naar groen
Tijdens het traject worden duidelijke doelstellingen afgesproken. "We werken altijd met meetbare resultaten," zegt Tommy. "Bijvoorbeeld: welke behandelingen leveren de meeste BD100-punten op? Waar kunnen we op korte termijn winst boeken?" Gemiddeld krijgen bedrijven een jaar de tijd om van rood naar oranje of groen te evolueren.

"Belangrijk is de tendens: zolang we een dalende lijn zien en verbeteringen worden doorgevoerd, kunnen we vooruit," aldus Tommy.
In het kader van een lopend AB-coachingtraject speelt lndufarm een rol als partner voor de veehouder om de beoogde resultaten te behalen. Door oplossingen aan te reiken die onmiddellijk inzetbaar zijn, verlaagt lndufarm de drempel om structureel te verbeteren. Samen werken aan betere landbouw AB-coaching is geen sanctie, maar een kans om het bedrijf toekomstbestendiger te maken. Met de juiste begeleiding en middelen - zoals aangeboden door lndufarm - kan elke pluimveehouder realistische stappen zetten naar een duurzamere bedrijfsvoering met minder antibiotica en betere resultaten.
"lndufarm gelooft in 'Together tor Better Farming'. Dankzij onze ervaring, productassortiment en coachingondersteuning kunnen bedrijven effectief de lat hoger leggen en zich wapenen voor de uitdagingen van de toekomst," besluit Joy.
Meer informatie: Joy Crul: +32(0)483 76 19 93 of +32(0)5162 42 45
Alle contactgegevens van de AB-coaches zijn te vinden op de site van Belplume