Hoe efficiënt stallen reinigen en ontsmetten

Hoe reinig en ontsmet je efficiënt je stallen?

Het correct reinigen en ontsmetten van een stal is een vanzelfsprekendheid doorheen alle veehouderijen. Toch ondervindt men verschillen wat correct reinigen precies inhoudt. Het is alvast onontbeerlijk en heeft een rechtstreekse impact op de gezondheid van de dieren en bijgevolg ook jouw bedrijf.

Reinigen en ontsmetten is het verwijderen van zichtbaar en onzichtbaar vuil en/of schadelijke organismen. Dit kan uitgevoerd worden met meerdere hulpmiddelen maar onthoud alvast dat je zonder een goede reiniging, ontsmetting totaal geen zin heeft. Daarom moeten beiden op een juiste manier toegepast worden om een gewenst resultaat te verkrijgen. Een goede reiniging bestaat uit de volgende stappen:

  • De stal leegmaken en bezemschoon maken.
  • Inweken en reinigen van muren en het grondoppervlak.

Legen en bezemschoon maken

Een afdeling, stal, hok of kooi kan erg vuil zijn nadat de dieren er uit zijn gehaald. Start daarom met het verwijderen van alle losse voorwerpen en materieel uit je stal.

Sla dit zeker niet over, aangezien het vuil, mestresten ed. een bron zijn van kiemen, bacteriën, virussen en meer. Om deze vuil terug te plaatsen in uw gereinigde stal neemt de bacteriedruk exponentieel toe.

Verwijder alle strooisel en steek vervolgens harde aangekoekte mestplakken los en verwijder ze. Maak de afdeling of stal eerst bezemschoon. Hiermee vergroot je het effect van het inweken en het resultaat van je reiniging.

Inweken en afspuiten reinigingsmiddel

Na het bezemschoon maken zet je de ruimte, stal, hok in “de week”. D.m.v. een schuimpistool of een applicator, water en bedrijfsspecifieke reinigingsproducten met dynamisch schuim zoals Fullclean Foam of Fullclean Foam Strong. Zet een laag zeep op je muren en grondoppervlak die op zijn beurt het vuil losweekt. Het in de week zetten doe je door de ruimte goed nat te spuiten en nat te houden. Om de ruimte nat te houden, vernevel je water. Hoe lang het inweken duurt, hangt af van de mate van vervuiling.

Lees hier hoe je het een schuimreiniging het best uitvoert.

TIPS:

  • Kijk altijd goed na op het product wat de aanbevolen dosering is. Zo verzeker je de beste werking en hechting van je reinigingsproduct. Indien dit niet duidelijk is, kun je altijd contact opnemen met ons om meer informatie te verkrijgen.
  • Laat het product zeker een tijd lang intrekken in de oppervlaktes. Aanbevolen tijdsduren kun je terugvinden op de gebruiksaanwijzing van het product. In de regel spreekt men steeds van minimum een halfuur, alhoewel een optimale werking afhankelijk kan zijn van dosering, omgevingstemperatuur en dergelijke meer. Hoe langer het schuim hecht, hoe dieper de reiniging.
  • Zie erop toe het schuim bruin wordt. Dit geeft aan dat het vuil effectief uit de muur getrokken wordt en nadien verwijdert kan worden. Wit schuim blijft oppervlakkig en heeft geen indringende werking.
  • Naast vloeren en muren, verkrijg je enkel meer voordeel indien je plafonds ook meeneemt. Zo neem je werkelijk alle oppervlaktes mee die vuil kunnen bevatten.

Als het vuil goed losgeweekt is, wordt het vuil en zeepresten verwijdert. Water is het transportmiddel bij het verwijderen van vuil. Schoonspuiten gebeurt in de praktijk vaak met een hogedrukspuit. Een vuistregel bij het reinigen is om zo lang als nodig te spuiten dat het materiaal visueel schoon is.

Nu is de stal klaar om ontsmet te worden.

Ontsmetten en reinigen

Na het verwijderen van vuil blijft er steevast een onzichtbare laag van schadelijke organismen na. Deze dienen zo goed als mogelijk afgedood te worden om te voorkomen dat je dieren vatbaar zijn voor allerhande ziektes en/of infecties. Ontsmet daarom je stal, materiaal of veetransport met een doeltreffende, niet-oxidatieve ontsmetting zoals vb.: Hypred Force 7*, Vulkan Max*, Halamid*, DT Move*, Prophyl S* die bacteriën, schimmels, gisten en virussen doodt.

Ook hier wordt gebruik gemaakt van een schuimpistool of applicator om de ontsmetting aan te brengen op alle gereinigde oppervlaktes. Ook hier geldt de regel dat het inwerken gedurende een tijd moet gerespecteerd worden. Een oxidatief ontsmettingsmiddel moet minder lang inwerken dan een niet-oxidatief ontsmettingsmiddel. Lees de bijsluiter voor het juiste advies. 

Eens de ontsmetting voldoende contacttijd heeft gehad wordt er nagespoeld om het resterende product en afgedode organismen te verwijderen. Let wel, geef meer aandacht aan de oppervlaktes die in aanraking komen met voedsel en spoel deze extra goed uit. Zo voorkom je de eventuele opname van het ontsmettingsproduct door je dieren.

De stal dient nu enkel nog uit te drogen en is hierna terug klaar voor ingebruikname.

Betere resultaten verkrijgen

Na voorgaande stappen gevolgd te hebben, zijn er nog steeds extra maatregelen die kunnen toegepast worden om de hygiëne op het bedrijf sterk te verbeteren. Hieronder enkele tips:

  • Gebruik steeds beschermende kledij voor het betreden van de stal. Voornamelijk voor bezoekers aangezien deze invloeden van buitenaf kunnen meebrengen.
  • Ontsmet steeds ook je laarzen. Deze hebben namelijk het meeste oppervlaktecontact doorheen je stal
  • Na het ontsmetten, zoals beschreven in vorige stap, kan je de stal extra ontsmetten m.b.v. een (thermische) verneveling van ontsmetting. Let hier wel bij dat niet alleen de stal leeg is, maar leeg blijft tot 2 uur na het ventileren van de stal.
  • Maak gebruik van ontsmetting van voertuigen bij het betreden van het bedrijf. Het product bij uitstek is DT Move*. Dit gebeurt d.m.v. schuimpistool, Applicator of ontsmettingspoort of -doorrijbad waar het voertuig door rijdt.

 

* Dit product is een biocide, ingedeeld in het gesloten circuit. Richtlijnen met betrekking tot gebruik, opslag en transport zijn te vinden op het veiligheidsdatablad. Gebruik biociden veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Mis deze ook niet:

VPLUS - Hygiëneplus

Wens je hier meer informatie over of je bent niet zeker welke producten voor jou het meest in aanmerking komen? Maak kennis met VPLUS- Hygiëneplus. We bekijken ter plekke wat jouw veehouderij nodig heeft en maken een plan op hoe je de beste resultaten kunt verkrijgen.

 Weten wat VPLUS voor jouw veehouderij kan betekenen? Aarzel niet en laat je gegevens hier achter. Wij contacteren je verder en doen de rest.

TIJDELIJKE BEVRIEZING VAN PRIJZEN OP DEZE TWEE PRODUCTEN:

Prijzen voor grondstoffen blijven nog steeds toenemen. Ook wij ondervinden steeds meer de druk om onze prijzen aan te passen aan de huidige marktomstandigheden. Ook nu staan we terug voor een verhoging op enkele producten.

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn heeft Indufarm een prijsafspraak gemaakt met de leverancier op de Fullclean Foam Strong (Reiniging) en Hypred Force 7 (Ontsmetting) om de huidige prijzen en staffels tijdelijk vast te leggen. Deze garantie kan volgehouden worden tot en met 15 juni 2022. 

Als klap op de vuurpijl ontvang je van ons bij aankoop van één van onderstaande deals een nieuw paar BEKINA veiligheidslaarzen er bovenop t.w.v. € 46,65. Naargelang de afgenomen hoeveelheid zelfs meer dan één! 

2 jaar geleden
626 keer bekeken